over BackBone | Alida Dors


Choreografe Alida Dors heeft haar wortels in de hiphop, maar gaat veel verder en zoekt onorthodoxe ontmoetingen met andere disciplines op. Door de hiphop danstaal te vermengen met moderne en hedendaagse dans, muziek, video en spoken word, ontwikkelt zij haar eigen danstaal die de kernwaarden van hiphop uitdraagt. Een open houding, waar de constante ontmoeting een constante verandering teweeg brengt. Dit komt tot uiting in de voorstellingen die Dors maakt, de dansers waaraan zij zich verbindt, de artistieke teams die zij creëert en het publiek dat haar werk bezoekt.

 

Met haar eigen danstaal laat Alida haar stem horen over maatschappelijke thema’s die in onze huidige tijd relevant zijn. De thema’s vertegenwoordigen vaak de strijd tussen het individu en de maatschappij waarbij beeldvorming, machtsverhoudingen en identiteit centraal staan. Haar voorstellingen zijn een energieke oproep tot (zelf)reflectie en bewustwording van ons aandeel in de samenleving.

 

Deze maatschappelijk kritische houding is een belangrijke voedingsbodem voor Dors, die naast choreograaf ook socioloog is. De mens en zijn gedrag is als vanzelfsprekend de kern van haar werk.

de pers

“Goed geoliede choreografie van Alida Dors, dé vrouw in Nederland die hedendaagse dans vanuit het hiphopidioom maakt.” – Volkskrant

 

“Alida Dors is een van de interessantste, meest vernieuwende hiphopchoreografen in Nederland. Waar hiphop in het theater vaak toch snel te vertellend wordt, en/of te moraliserend, zoekt Dors juist naar de

abstractie. ... met prachtig - en krachtig - resultaat.” – Theaterkrant