Riot

over opstand, woede en hoop


“The cause of the riot were the rioters.” Hoe strijd je voor een betere wereld? Tegen wie of wat strijd je? Wie is vriend en wie is vijand? Samen sta je sterk, toch? In de dansvoorstelling ‘Riot’ maakt choreograaf Alida Dors de onrust van de wereld voelbaar. Met het onderbuikgevoel van een opstand komen dans, spoken word, film en live muziek samen.

 

Riot is een voorstelling over mensen, over ons, over jou in het spanningsveld van opstand, woede en hoop. We zien zes dansers in opstand komen. Ze hebben elkaar nodig om door te gaan. Zij aan zij vechten ze tegen de gezamenlijke vijand. Maar het gezicht van de vijand is niet één

gezicht. Het verandert van kleur, systeem, geslacht en afkomst en laat overal ter wereld rokende brandhaarden achter. Zwart tegenover wit, LGBTQ tegenover hetero, arm tegenover rijk en het Westen tegenover de rest. De rooksluier trekt steeds verder over de wereld en belemmert ons zicht.

Zij aan zij verandert naar voorhoofd tegen voorhoofd. Maar we hadden elkaar toch nodig om door te gaan?

 

Alida Dors creëert vanuit haar hiphop roots avontuurlijke interdisciplinaire dance chronicles – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant.

“Wat mij fascineert is dat we continue op zoek zijn naar verschillen. Continue op zoek naar een vijand. Maar in de strijd merk je dat de ander meer lijkt op jou dan je dacht, waardoor je perspectief

verschuift naar de volgende vijand.

Tegen wie komen we eigenlijk in opstand? Tegen opgelegde machtsstructuren in onze

samenleving of tegen onszelf?”

Alida Dors

Concept, choreografie en regie: Alida Dors

Met spoken word en 6 dansers

Live muziek: Vernon Chatlein en Simone Giacomini

Decor: Teun Mosk

de pers

“‘Rebound’ is een stuiterend en zinderend statement over veerkracht en je terug knokken uit een achtergestelde positie”

– Volkskrant

 

“'Built for it’ laat zien dat hiphop meer kan zijn dan een

wedstrijdje in virtuoze kunsten en skills.”

– Theaterkrant