over Krisztina de Châtel

grande-dame van de Nederlandse moderne dans


De van oorsprong Hongaarse choreografe heeft in de afgelopen 34 jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. Meer dan dertig jaar lang heeft Krisztina de Châtel artistiek leiding gegeven aan haar eigen gezelschap Dansgroep Krisztina de Châtel. Daarna was ze vaste choreograaf bij Dansgroep Amsterdam. Vanaf 2013 brengt De Châtel haar producties uit onder de naam De Châtel sur Place.

De voorstellingen van choreografe Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Regelmatig werkt ze buiten de muren van het theater en met groepen mensen buiten de danswereld zoals vuilnismannen en met mensen met een psychische achtergrond. De choreografieën van Krisztina de Châtel tonen in toenemende mate haar visie op de maatschappij.

 

De laatste jaren baarde De Châtel vaak opzien met spectaculaire locatieprojecten waarin ze haar dansers confronteerde met paarden, vuilnismannen, skaters en zelfs vorkheftrucks en hijskranen. Onder de naam De Châtel sur Place maakte ze o.a. in 2013 met brandweermannen BRAND! en in 2014 samen met beeldende kunstenaar Wouter Klein Velderman het project ÚT (OET) met stratenmakers.