Feminale

een tweeluik


Feminale nodigt je uit de wereld van vrouwen te betreden via een choreografisch tweeluik van Krisztina de Châtel en Astrid Boons. Centraal staat de universele strijd voor emancipatie en de erkenning van de kracht van vrouwen.

 

Met het gloednieuwe Scala kiest Krisztina de Châtel voor de context van het wereldtoneel waar oorlog, polarisatie en geweld diep ingrijpen in het lot en leven van vrouwen. De Châtel daagt haar danseressen uit om op een metershoge, draaiende trap te strijden voor hun evenwicht. De trap is ontworpen door De Châtel. Van scenograaf Theun Mosk komt het idee de trap te laten bewegen. In repetitieve patronen bewegen de vijf danseressen over de treden, op zoek naar zekerheid en rust die de kolkende wereld niet biedt.

 

In haar nieuwe choreografie Arise toont Astrid Boons ons het persoonlijke perspectief waarbij de aan vrouwen opgelegde sociale en maatschappelijke verwachtingen bepalen welke ambities passend zijn. Drie danseressen strijden met fysiek dwingende kaders. Kaders die uit niet meer bestaan dan licht. Intuïtief en zoekend vloeien en stollen de lichamen in de ruimte, tot ze langzaam hun kracht en fragiliteit onthullen.

 

De Châtel vroeg conceptueel grootmeester Theun Mosk voor de scenografie voor Scala. Verder werken het jonge designtalent Min Li (kostuums) en ervaren lichtontwerper Bernie van Velzen mee aan Feminale.

 

Astrid Boons is onmiskenbaar een belangwekkend talent. Krisztina de Châtel is al decennia de grande dame van de Nederlandse moderne dans én ondersteunde al vele talenten. Met deze samenwerking geeft zij opnieuw een impuls aan de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland.

“Rhizoma is een ongekend fysieke maar subtiele krachtmeting tussen twee 

dansers, met een laagje erotiek die doet denken aan de beelden van de Engelse

schilder Francis Bacon.” 

Krisztina De Châtel

 

Als Krisztina eenmaal in je gelooft, zal ze je dat door je carrière heen laten voelen. Dat is de persoonlijkheid van Krisztina. Ik ben haar zeer dankbaar.” 

Astrid Boons

Choreografie Krisztina de Châtel, Astrid Boons 

Compositie J.S. Bach en Han Otten (Scala), Miguelángel Clerc Parada (Arise)

Scenografie Theun Mosk (Scala)

Ontwerp en realisatie sculptuur De Châtel en Marq Claessens (Scala)

Lichtontwerp Bernie van Velzen i.s.m. Theun Mosk

Kostuumontwerp Min Li 

Dans Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Martina Orlandi, Karolina Szymura en Alice Gioria

Producenten De Châtel sur Place in coproductie met Korzo producties

Foto’s Elsa Paternotte (sculptuur De Châtel), Robert Benschop (Vestige, Boons)

de pers

Pers over Astrid Boons

Rhizoma is enerzijds sterk vormgericht, maar boort met al die fascinerende, sculpturale poses, prachtig beheerst uitgevoerd door Maria Chiara Mezzadri en Boons zelf, ook een emotionele betekenislaag aan. ★★★★

- de Volkskrant

 

Pers over Krisztina de Châtel

... het eigen werk [de trap] dat De Châtel voor de expositie The Third Space heeft gemaakt is een juweeltje. 

- de Volkskrant

 

Boons over haar samenwerking met Krisztina de Châtel

 

Als Krisztina eenmaal in je gelooft, zal ze je dat door je carrière heen laten voelen. Dat is de persoonlijkheid van Krisztina. Ik ben haar zeer dankbaar.