(Im)Pulse

Krisztina de Châtel in coproductie met SALLY Dansgezelschap Maastricht en Ensemble 88


Twee kenmerkende werken van Krisztina de Châtel naast nieuw werk van jonge maker Audrey Apers uit SALLY’s Danslab. Drie choreografieën met een sturende rol voor muziek. 

Het drieluik (Im)Pulse brengt op initiatief van SALLY De Châtels klassieker 'Pulse' (2007) op muziek van György Ligeti. Door de pianoklanken van Ligeti worden de dansers, gehuld in kostuums van mode-icoon Aziz Bekkaoui, meegesleurd als bladeren in een orkaan. “Eentje om nog eens te gaan zien”, schreef NRC Handelsblad.

 

'Thirteen Images From The Dark Land' (2017) werd gemaakt in opdracht van SALLY. Hiermee creëerde De Châtel voor het eerst in haar carrière een duet waarin menselijk contact centraal staat. Op een compositie van George Crumb en live begeleid door Ensemble 88 verkent de choreografie de menselijke ziel in het fysieke lichaam.

 

Met haar nieuw werk ‘Labour of Love’ zet Apers muziek en dans in voor een streven voorbij hiërarchische verhoudingen. In een live dialoog tussen Apers en haar muzikale counterpart moet de strijd om territorium wijken voor het werken aan een gemeenschappelijke grond. 

 

Krisztina de Châtel, SALLY Dansgezelschap Maastricht en Ensemble 88 slaan hun handen ineen voor het koesteren van repertoire èn vernieuwing in muziek en dans. 

Choreografie: Krisztina de Châtel (Pulse en Thirteen Images), Audrey Apers (Labour of love)

Compositie: György Ligeti (Pulse), George Crumb (Thirteen Images), Michiel de Malsche en Jan Deboom (Labour of Love)

Dans: Marina Bilterijst, Cesare Di Laghi, Alina Fejzo, Ivan Montis, Luis R. Pedraza Cedrón, Pedro Ricardo Henry (Pulse), Pedro Ricardo Henry, Ivan Montis (Thirteen Images), Audrey Apers (Labour of Love)

Uitvoering live muziek: Dominica Eyckmans - altviool, Paul Pankert - viool, Maxime Stasyk - viool, Jean-Pol Zanutel - cello (Thirteen Images), Jan Deboom (Labour of Love)

Toneelbeeld: Conrad van de Ven (Pulse)

Kostuums: AZIZ (Pulse), Mieke Kockelkorn (Thirteen Images), Audrey Apers (Labour of Love)

Lichtontwerp: Bernie van Velzen (Pulse), Otto Eggersgluss (Thirteen Images)

de pers

Pulse 2007

'Als koningin van de strenge, repetitieve dans en gebeitelde bewegingsconstructies houdt De Châtel in Pulse overtuigend stand tegenover haar vermaarde landgenoot.’ - Francine van der Wiel, Het Parool

 

'Het resultaat is een interessant 'horten en stoten' van de bewegingscompositie, die steeds weer aanhaakt bij het stuwende karakter van de muziek.' - Francine van der Wiel, Het Parool

 

'Pulse is een echte klassieker in De Châtel’s oeuvre, eentje om nog eens te gaan zien.' - Isabella Lanz, NRC Handelsblad

 

'Stijlvast als altijd geeft Krisztina de Châtel een proeve van haar repetitieve formalisme in de groepsdansen, met expressieve erupties in de solo's en duetten. - Sander Hiskemuller, Trouw

 

Thirteen Images From The Dark Land 2017

‘Een krachtig mannenduet van choreograaf Krisztina de Châtel.’ - Annette Embrechts, de Volkskrant****