Feminale

een tweeluik


Dit tweeluik brengt premières van Krisztina de Châtel en Astrid Boons waarin de vrouw centraal staat: twee vrouwelijke choreografen creëren voor een vrouwelijk tableau. De Châtel maakt een choreografie waarin de dansers zich verhouden tot een ontwerp van haar eigen hand, gerealiseerd

voor de tentoonstelling The Third Space in 2018. Deze tentoonstelling van het Nederlandse Dansdagen Museum gaf door middel van ruimtelijke theorieën inzichten in De Châtels visie en choreografisch oeuvre. Haar oeuvre is immers nauw verbonden aan beeldende kunst, en vormgegeven ruimtes beïnvloeden telkens haar choreografieën. Curator Stephen Shropshire vroeg De Châtel om haar visie vorm te geven in een sculptuur. De Châtels keuze viel op een trap. Naar boven stijgen en afdalen, de ritmische mogelijkheden die de treden daarbij bieden, laten een ruimte

steeds anders beleven.

 

Boons maakt voor deze avond voor het eerst een trio. In dit werk speelt niet de belichaming van het vrouw-zijn een hoofdrol, maar datgene wat deze vrouwen menselijk maakt. Zoals kenmerkend is voor Boons’ signatuur, zal dit werk vertrekken vanuit het onderzoek naar bewegingen die een bepaalde staat met zich meebrengt. Op muziek van componist Miguelángel Clerc Parada zoeken de performers vanuit deze drijfveer de grenzen in zichzelf op. Ze komen in een schemerzone terecht waarbij ze steeds dieper in zichzelf gaan. Hier wordt hun innerlijke kracht en fragiliteit langzaam blootgelegd.

 

Sinds 2017 is Boons, na een periode in het buitenland, als choreografe verbonden aan Korzo in Den Haag. Haar werk ‘Vestige’ (2017) werd door Het Parool geselecteerd voor de top 5 voorstellingen van 2017. Haar duet ‘Rhizoma’ (2016) werd onderscheiden met de Piket Kunstprijs 2017 en de BNG Bank Dansprijs 2017. Dit duet is ook voor De Châtel een van de meest bijzondere voorstellingen van de afgelopen jaren. 

“Rhizoma is een ongekend fysieke maar subtiele krachtmeting tussen twee 

dansers, met een laagje erotiek die doet denken aan de beelden van de Engelse

schilder Francis Bacon.” 

Krisztina De Châtel

 

Als Krisztina eenmaal in je gelooft, zal ze je dat door je carrière heen laten voelen. Dat is de persoonlijkheid van Krisztina. Ik ben haar zeer dankbaar.” 

 

Astrid Boons

Choreografie ‘Scala’: Krisztina De Châtel

Compositie: J.S. Bach en Han Otten

Choreografie ‘Nieuw werk’: Astrid Boons

Compositie: Miguelángel Clerc Parada

Dans: Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Martina Orlandi en Karolina Szymura

Producenten: De Châtel sur Place (Amsterdam) in coproductie met

Korzo producties (Den Haag)

de pers

“Rhizoma is enerzijds sterk vormgericht, maar boort met al die fascinerende, sculpturale poses, prachtig beheerst uitgevoerd door Maria Chiara Mezzadri en Boons zelf, ook een emotionele betekenislaag aan.”

– Volkskrant

“... het eigen werk dat De Châtel voor de expositie The Third Space heeft gemaakt is een juweeltje.”

– Volkskrant