Thron

magische strijd met de tijd


Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, zal in oktober 2017 in reprise gaan. Met een nieuwe cast in de choreografie van Krisztina de Châtel zal ook een huidig publiek kennis kunnen maken met deze kwalitatief hoogwaardige voorstelling, een klassieker van de Nederlandse moderne dans. 

Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. 

 

VA Wölfl, die in 2011 en 2014 Julidans opende met zijn gezelschap Neuer Tanz, zal voor de reprise van Thron de vormgeving en het kostuumontwerp verzorgen en componist Patricio Wang zal de oorspronkelijke muziek aanpassen aan deze tijd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Chileense volksmuziek, wordt op verzoek van VA Wölfl opnieuw, met meer expressie getoonzet gebruikmakend van elektronica. 

choreografie Krisztina de Châtel

toneelbeeld en kostuums VA Wölfl

muziek Patricio Wang

dans Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci, Martina Orlandi 

repetitor Dries van der Post

fotografie Bob van Dantzig

lengte 90'

première 1984, Amsterdam

première reprise 3 oktober 2017, Stadsschouwburg Amsterdam

Thron is een coproductie van De Châtel sur Place (Amsterdam) en Neuer Tanz (Düsseldorf).

de pers

'Diep onder de indruk van het genadeloze uithoudingsvermogen en de consequente concentratie van de ontwerpers èn uitvoerenden van de fascinerende productie. Nog nooit heeft De Châtel zich zo extreem in haar opvattingen laten zien.' (Trouw) 

 

'...opvallend evenwichtig gedoseerde choreografisch materiaal van Krisztina de Châtel en de koele vormgeving van de Duitse kunstenaar VA Wölfl sluiten qua sfeer vrijwel perfect op elkaar aan.' (Haarlems Dagblad) 

 

'De kwaliteiten van Thron zijn niet te negeren.' (NRC Handelsblad)