over LeineRoebana

meer dan 25 jaar uniek dansidioom


LeineRoebana, het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse en internationale dans. Het choreografen duo ontwikkelde een uniek eigen dansidioom vanuit een nieuwe benadering van symmetrie, ritme en compositie.

 

Het gezelschap staat bekend om gedreven, grillige en expressieve bewegingen, uitgevoerd door eigenzinnige dansers die een grote passie in de dans leggen. De choreografen en dansers werden bekroond in binnen- en buitenland.

 

De wisselwerking tussen dans en muziek, in samenwerking met musici en componisten is de kern van het werk van LeineRoebana. De groep vestigt telkens weer de aandacht op zich door samenwerking met topmusici die een volwaardige plaats binnen de choreografie krijgen. Smell of Bliss met violiste Liza Ferschtman, Ghost Track met de Indonesische componist Iwan Gunawan en zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah en Theriak met harpiste Lavinia Meijer zijn enkele onvergetelijke voorbeelden uit de afgelopen jaren.