Solas

een proeftuin voor denken en verandering


Voor ‘Solas’ nemen Leine en Roebana en een tienkoppige cast van veelzijdige, gelauwerde en aanstormende dansers, musici en zangers het begrip soelaas tot uitgangspunt. Soelaas, ontleend aan het middeleeuwse Franse woord solas, draagt ‘troost, verlichting, steun en oplossing’ in zich.‘Problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ zijn gebundeld

in één poëtisch woord. ‘Solas’ biedt geen soelaas voor het (wereld)leed van onze tijd, reikt niets op een presenteerblaadje aan, maar creëert wel een ruimte voor het publiek

om zelf alternatieven op het spoor te komen en te omarmen. In die ruimte worden dans, tekst, luit, elektrische gitaar, klassieke en hedendaagse muziek als gelijken ingezet.

 

LeineRoebana staat bekend om het opwindende fysieke, hersenprikkelende dansidioom, en een grote voorliefde voor klassieke en hedendaagse muziek. ‘Solas’ vormt het dankbare uitgangspunt om te putten uit opmerkelijk repertoire van Middeleeuwse troubadours en Renaissance componist John Dowland. Door de innovatieve aanpak van de makers worden deze toondichters in ‘Solas’ onze tijdgenoot: prachtige eeuwenoude muziek, verweven met de onmiskenbaar eigentijdse klanken van de elektrische gitaar.

 

Het eigenzinnige vertalersduo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes draagt bij aan de voorstelling door liedteksten om te zetten in gelijkklinkende, maar vrij vertaalde vervangsels, zoals ze dat eerder deden bij de vertaling van James Joyce en de Beatles.

Solas is een troostrijke,

grensverleggende voorstelling

om naar uit te zien.

Choreografie: Andrea Leine & Harijono Roebana

Componist: John Dowland

Zang: Elisabeth Hetherington(sopraan) en Talitha van der Spek(mezzo) 

Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Myrthe Bokelmann en Kris Mohammed Adem.

de pers

Volgt.