The Greenhouse Dances

doet het alledaagse wankelen


Een genadeloze estafette voert vijf dansers weg van hun beginpunt. Onophoudelijk bemonsteren zij hun stappen. Als bewegingen die vorm en richting geven aan het veld van betekenis. Een vurig lichamelijk pleidooi voor verlangen, voorbij schuld en afkeer.

 

Concept, vorm, choreografie en danstechniek zijn allemaal secundair aan die ene aandrift; de dans die zich onvermijdelijk opdringt en aan het lichaam openbaart. Die het alledaagse doet wankelen. In potentie bij iedereen. Naast muziek vormen ook de kostuums een belangrijk element,

de wijze waarop we ons lichaam in al haar trots en schaamte onthullen en verhullen.

 

Het theater van de dans heeft haar eigen middelen om het levensraadsel bij de staart te vatten. Dans heeft geen verhaal of concept nodig. Strak bemeten bewegingen, bochtig, direct, het lichaam pront en uitdagend. Vastberaden en consequent in haar acties, dan weer zacht, weifelend

en kwetsbaar. De ruimte bezwangerend met associaties. De tijd als scherprechter van de waarheid. 

“Het theater biedt ons en het publiek een zoektocht waarbij je nooit weet waar

je uitkomt. Een proeftuin voor omdenken en verandering?“

Andrea Leine

Concept en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana

Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano en Timon de Ridder e.a.

 

Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith.

de pers

“Muziek, dans, vormgeving, binnen en buiten, transparantie. Als ergens de schotten wegvallen dan is het wel hier in het bos.”

– Theaterkrant

 

“For a quarter of a century, the choreographic duo of Andrea Leine and Harijono Roebana has been at the forefront of the Dutch modern dance scene.”

– Dance Europe

Solas

een proeftuin voor denken en verandering


Voor ‘Solas’ nemen Leine en Roebana en een tienkoppige cast van veelzijdige, gelauwerde en aanstormende dansers, musici en zangers het begrip soelaas tot uitgangspunt. Soelaas, ontleend aan het middeleeuwse Franse woord solas, draagt ‘troost, verlichting, steun en oplossing’ in zich.‘Problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ zijn gebundeld

in één poëtisch woord. ‘Solas’ biedt geen soelaas voor het (wereld)leed van onze tijd, reikt niets op een presenteerblaadje aan, maar creëert wel een ruimte voor het publiek

om zelf alternatieven op het spoor te komen en te omarmen. In die ruimte worden dans, tekst, luit, elektrische gitaar, klassieke en hedendaagse muziek als gelijken ingezet.

 

LeineRoebana staat bekend om het opwindende fysieke, hersenprikkelende dansidioom, en een grote voorliefde voor klassieke en hedendaagse muziek. ‘Solas’ vormt het dankbare uitgangspunt om te putten uit opmerkelijk repertoire van Middeleeuwse troubadours en Renaissance componist John Dowland. Door de innovatieve aanpak van de makers worden deze toondichters in ‘Solas’ onze tijdgenoot: prachtige eeuwenoude muziek, verweven met de onmiskenbaar eigentijdse klanken van de elektrische gitaar.

 

Het eigenzinnige vertalersduo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes draagt bij aan de voorstelling door liedteksten om te zetten in gelijkklinkende, maar vrij vertaalde vervangsels, zoals ze dat eerder deden bij de vertaling van James Joyce en de Beatles.

Solas is een troostrijke,

grensverleggende voorstelling

om naar uit te zien.

Choreografie: Andrea Leine & Harijono Roebana

Componist: John Dowland

Zang:Elisabeth Hetherington(sopraan) en Talitha van der Spek(mezzo) 

Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Myrthe Bokelmann en Kris Mohammed Adem.