The Memory Loss Collection

geheugen en geheugenverlies


Ann Van den Broek bouwt in seizoen 2018/2019 aan twee voorstellingen rondom het thema geheugen en geheugenverlies. Emoties zijn - zoals altijd in het werk van deze Vlaamse choreografe - het vertrekpunt van haar voorstellingen. Wat voel je als je merkt dat je geheugen je ontglipt, hoe werkt het geheugen, kan het ook een goed gevoel geven om iets te vergeten? En wat doen we om het vergeten te stoppen, het verlies van geheugen te compenseren?  

Geheugenverlies is een onderwerp wat je niet in één keer kunt overzien. Het verlies van geheugen en herinneringen, mogelijke gedragsverandering, de mentale en fysieke aftakeling, het treft niet alleen de persoon in kwestie zelf, maar ook de omstanders, de naasten, de omgeving. Daarom kiest Van den Broek ervoor om een verzameling van voorstellingen aan te leggen: The Memory Loss Collection. 

 

In deze serie onderzoekt Van den Broek samen met wetenschappers, kunstenaars, muzikanten, filosofen en performers wat het kwijtraken van het geheugen met de mens doet. Dit sluit naadloos aan bij de ontwikkeling in haar voorstellingen richting hedendaagse totaalkunstwerken, die de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines, tussen kijker en performer, fictie en realisme, toneel en zitplaats doen vervagen. 

Blueprint on Memory

Van den Broek: ‘Iedereen heeft het over gezondheid en veel bewegen, maar wat als je hersenen ineens niet meer werken, wat heb je dan aan een gezond lichaam?’

 

Het vertrekpunt voor de eerste voorstelling uit deze reeks is een blauwdruk die zichtbaar is op de vloer: patronen van snoeren, kabels, pedalen, triggers en loopstations. Een samenspel van sound, lichamen en ruimte. De complexe wirwar van deze blauwdruk stelt het mentale én fysieke geheugen van de performers op de proef, maar vormt tegelijk hun houvast.

Credits

Zooming in on Loss

Van den Broek: ‘Geheugenverlies is een dubbel gegeven. Aan de ene kant is het negatief; de pijn van het verlies, ook voor de omstanders. Aan de andere kant vraagt het ook respect voor het moment en de toekomst: heb het niet altijd over het verleden.’

 

Zooming in on loss is een intiem project waarin Van den Broek inzoomt op details, als in een close-up. Traag en dichtbij, een onderdompeling in zintuigen en herinneringen. Hoe is een gebeurtenis, opgediept uit het geheugen, via de emoties zichtbaar op een gezicht en in een lichaam? 

Credits