Memory Loss

geheugen en geheugenverlies


‘Memory Loss’ is het derde deel van het drieluik ‘The Memory Loss Collection’, waarin Ann Van den Broek zich verdiept in het thema geheugenverlies. Vanuit haar eigen persoonlijke ervaring brengt ze dit, in belang toenemende onderwerp, onder de aandacht. Dit doet ze aan de hand van voorstellingen, workshops, inleidingen en verbindingen met maatschappelijke organisaties. De eerste twee delen van het drieluik, ‘Blueprint on Memory’ en ‘Zooming in on Loss’, gaan in première in seizoen 2018-2019 en spelen door in seizoen 2019-2020.

Als onze herinneringen ons maken wie we nu zijn, wie zijn we dan als er hiaten vallen? Als het geheugen hapert? Wanneer herinneringen bewust verdrongen worden? Of onbewust verdwijnen? In een interactief decor verliezen de performers meer en meer hun eigen ik.

‘Memory Loss’ is een productie voor vijftien performers. Naast professionele dansers, zangers en muzikanten staan er ook amateurs op toneel. De performers vormen in leeftijd een doorsnede van de samenleving om zo de vergankelijkheid van het leven en het geheugen te tonen. Tekst, beweging, muziek en video komen samen in een spel met realiteit en illusie. 

Concept, regie en choreografie: Ann Van den Broek

Met 15 performers vanuit verschillende achtergronden

Video-en lichtontwerp: Bernie van Velzen

Muziek: Nicolas Rombouts en Sjoerd Bruil (ovb.)

Assistentie Ann en Lyrics: Gregory Frateur (ovb.)

Blueprint on Memory

In ‘Blueprint on Memory’, de eerste creatie in Van den Broeks geheugenproject ‘The Memory Loss Collection’, tonen de performers mentale en fysieke elementen van geheugenverlies. We zien desoriëntatie en verwarring, herhaling in gedrag en patronen, ongecoördineerde bewegingen en verlies van herkenning.

In de voorstelling lopen video, live projectie, muziek, tekst en emoties door elkaar en worden samen één geheel. De performers hebben de controle over beeld en geluid in een zoektocht naar patronen in de chaos. Ze kunnen manipuleren waar ze willen. Maar de letterlijke blauwdruk op de vloer zet het mentale en fysieke geheugen onder grote spanning. De voorstelling ging in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2018.

Een coproductie WArd/waRD met Theater Rotterdam, ccBerchem, de Nederlandse Dansdagen en La Briqueterie/Centre de développement chorégraphique du Val-de-Marne. 

Concept, regie en choreografie: Ann Van den Broek

Met o.a. Nik Rajšek, Louis Combeaud, Sjoerd Bruil, Marion Bosetti,

Jean-Gabriel Maury

Video-en lichtontwerp: Bernie van Velzen

Advies scenografie: Niek Kortekaas

Assistentie Ann & Lyrics: Gregory Frateur

Muziekcompositie: Nicolas Rombouts en Sjoerd Bruil

Zooming in on Loss

‘Zooming in on Loss’ is de tweede voorstelling in ‘The Memory Loss Collection’. Het is een intieme voorstelling waar camera en live geluid belangrijke elementen zijn. Zij vormen de leidraad om het publiek mee te nemen, dichter bij de emoties van de dansers. Traag en dichtbij, wordt het publiek meegenomen in de werking van zintuigen en beweging in relatie tot het geheugen. Van den Broek zoomt in op details van geheugenverlies. Zoals het verband tussen geheugen en het herkennen van emoties en gezichtsuitdrukkingen. Naast de gevolgen voor de persoon met geheugenverlies, gaat ‘Zooming in on Loss’ ook over de consequenties voor de omgeving.

De première staat gepland tijdens festival Motel Mozaïque in april 2019. 

Concept, regie en choreografie: Ann Van den Broek

Met o.a. Nik Rajšek, Louis Combeaud, Marion Bosetti (ovb.)

Muziek: Nicolas Rombouts & Sjoerd Bruil (ovb.)

Video-en lichtontwerp: Bernie van Velzen