Zooming in on Loss

"Prepare yourself. Prepare yourself, prepare! Prepare yourself to handle it. Handle it! “


Zooming in on Loss is Ann Van den Broek’s tweede voorstelling uit de triptiek The Memory Loss Collection, een project dat bestaat uit een onderzoeksfase en de creatie van drie opeenvolgende voorstellingen over het thema geheugenverlies. Het voorbereidend onderzoek naar de vormen van geheugenverlies, en de fases waarin geheugenverlies zich manifesteert, vormde de basis voor de eerste voorstelling 'Blueprint on Memory'. Deze voorstelling schetst letterlijk de blauwdruk van het geheugen en de effecten van het verval. 

 

'Zooming in on Loss' focust zich in eerste instantie op de interne strijd en het verlies. Ten tweede zoomt de voorstelling in op de relatie tussen het individu en zijn sociale omgeving tijdens geheugenverlies. Met enerzijds het besef van het verdwijnen van het geheugen en anderzijds het verlies aan controle over dat proces. Alle emoties omtrent het verlies op zich, zoals woede en frustratie, verdriet en pijn, berusting en onverschilligheid, komen daarin aan bod. Omstanders ervaren een waaier van gemoedsbewegingen die zich gaandeweg verder ontvouwt. Verschillende perspectieven die ontwikkeld zijn in 'Blueprint on Memory' zijn meegenomen naar de ontwikkeling van 'Zooming in on Loss' en keren in een gecondenseerde vorm terug binnen deze voorstelling. Doordat het publiek rondom de performers staat, kent 'Zooming in on Loss' een grote mate van intensiteit en intimiteit. 

 

De opzet van 'Zooming in on Loss' is een experiment en uitdaging omdat het zich afspeelt in een ruimte van 1.8 bij 1.8 meter. De artiesten opereren vanuit deze ruimtelijke installatie, een experimentele opzet die voor het eerst wordt ingezet. Met deze limitering worden de grenzen opgezocht over hoe compact men kan gaan, hoeveel bewegingsvrijheid kan worden ingeleverd en aan intensiteit gewonnen. 'Zooming in on Loss' is een multidisciplinaire voorstelling in een installatie waarin performance, geluid, tekst, video en emotionele uitdrukkingen samenvloeien. Donker, fysiek en indringend in de kenmerkende stijl van Ann Van den Broek. Herkenbaar doch vervreemdend, grenzen die vervliegen zodra je inzoomt. Helderheid wordt voorgoed weggevaagd door een staat van desoriëntatie, verwarring, chaos en waanzin. Herhaling in gedrag, patronen en bewegingen en verlies van herkenning vullen de ruimte.

 

The Memory Loss Collection

Voor het project The Memory Loss Collection verdiept Ann Van den Broek zich in het thema geheugenverlies. Vanuit haar eigen persoonlijke ervaring brengt ze dit in belang toenemende onderwerp onder de aandacht. Dit doet ze aan de hand van voorstellingen, workshops, inleidingen en verbindingen met maatschappelijke organisaties. De derde en laatste voorstelling in de reeks gaat in 2020 in première onder de overkoepelende titel Memory Loss.

Concept, regie & choreografie: Ann Van den Broek

Met: Louis Combeaud, Marion Bosetti en Gregory Frateur

Video-en lichtontwerp: Bernie van Velzen

Toneelbeeld: Niek Kortekaas

Assistentie Ann: Nik Rajšek 

Muziekcompositie: Nicolas Rombouts en Gregory Frateur

Theme song: Gregory Frateur en Sjoerd Bruil

Styling kostuums: Ann Van den Broek

 

 

Zooming in on Loss is een productie van WArd/waRD-Ann Van den Broek in coproductie met Theater Rotterdam, ccBerchem (BE), La Pop (FR), La Briqueterie-CDC du Val-de-Marne (FR) en wordt gesteund door het Fonds Podiumkunsten,  Gemeente Rotterdam en ABN AMRO Cultuurfonds.