over Bambie

gooi- en smijtwerk met poëtische choreografie


Bambie is een mime theatergroep opgericht door Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter. Bambie maakt fysiek theater dat verwondert en ontroert. Theater waarbij de acteurs zich in het zweet werken terwijl de verbeelding met ze aan de haal gaat.

Gooi- en smijtwerk kan bij Bambie hand in hand gaan met een poëtische choreografie. Het is theater dat 'op de vloer' wordt bedacht en op de lichamen van de spelers wordt gekneed. Wat begint bij grote thema's en grote gevoelens, mondt uit in achtervolgingen, noodsprongen, schijngevechten en troost-rituelen. Met huid en haar, lijf en leden storten ze zich in de diepte, met als doel het publiek mee te nemen op een emotionele reis. Bambie ontving diverse malen de VSCD-Mimeprijs en werd ook internationaal bekroond.

 

Van der Laand en Stavenuiter nummerden hun voorstellingen al vanaf het begin. Na hun voorstelling Bambie 17 en het wegvallen van de structurele subsidie werd het even stil rondom Bambie. Eind 2015 begonnen Van der Laan en Stavenuiter weer bij de basis: met zijn tweeën op de vloer uitzoeken waar het om gaat in een voorstelling zonder vooropgezet concept of plan. Met Bambie Nul gingen zij voorzichtig weer het theater in en speelden deze voorstelling in zeer beperkte mate.

 

In 2017 brengen zij in samenwerking met de Eef van Breen group Bambie is back! uit.