over Bambie

gooi- en smijtwerk met poëtische choreografie


We waren Bambie bijna kwijt na de grote bezuinigingsslag van 2013. Het verlangen om door te gaan, was echter te sterk. Bambie – door nota bene het FPK “beeldbepalend” genoemd – kwam terug.

Gelukkig maar, want het Nederlandse theater was er armer door geworden. Bambie maakt al ruim twintig jaar beeldend theater op een manier die niemand hen nadoet. Met weinig woorden en toch poëtisch. Woest creatief en tegelijk choreografisch precies. Geestig (tot slapstick-hilarisch) én ontroerend.

Iedereen herkent iets van zichzelf in hun voorstellingen. Het lichaam is voor Bambie de spiegel van de ziel. Figuren torsen gevoelens die te zwaar zijn om te dragen. Menselijk gedrag wordt absurd uitvergroot om voelbaar te maken welke angsten en verlangens ons drijven. Oprichters Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter begonnen op de Mimeopleiding met hun voorstellingen en breidden uit tot een vast team met wisselende gastspelers. Hun comeback ‘Bambie is Back!’, muziektheater met de Eef van Breen Group, was genomineerd voor de VSCD-Mimeprijs 2018 en was op Oerol een publiekssucces. “Bambie is terug. En hoe!” kopte het Haarlems Dagblad.