RISHI

theatrale live-constructie van een noodlottige gebeurtenis


Op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi Chandrikasing op perron vier van station Den Haag Hollands Spoor doodgeschoten door een politieagent. Hij was zeventien jaar en bleek ongewapend. Firma MES en Kees Roorda maakten over dit gegeven de brandend actuele theater-documentaire RISHI. 

Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren en hij sprak met onder andere Rishi’s moeder, zijn neef en hun advocaat. Zo probeert hij een caleidoscopisch beeld te krijgen van wat er die ochtend op het station gebeurde en de impact op betrokkenen. Roorda schreef een tekst waarin zesentwintig betrokkenen terugblikken op deze dramatische gebeurtenis. Theatergroep Firma MES geeft al deze mensen, elk met een eigen waarheid en perspectief, een stem.

 

RISHI ging in april 2017 in première in Pakhuis de Règâh in Den Haag. De voorstelling werd lovend ontvangen door publiek en pers en maakte een bescheiden tour langs Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Onder de noemer TF Specials werd RISHI geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival in 2017. In seizoen 2018-2019 is er een landelijke tournee in de theaterzalen. 

Credits

Tekst: Kees Roorda

Regie: Thomas Schoots

Dramaturgie: Karim Ameur

Uitvoering: Roos Eijmers, Lindertje Mans, Daan van Dijsseldonk

Geluidsontwerp: Kaspar Schellingerhout

Vormgeving: Lidwien van Kempen

 

de pers

"Genialer en actueler werd theater dit jaar niet. Met minimale middelen reconstrueert Firma MES de dood van de 17-jarige Rishi in Den Haag. Iedereen zou dit moeten zien.” ***** DE VOLKSKRANT