the biggest lawsuit on the planet

een rechtszaak over ons klimaat


In 2015 klaagde een boer uit Peru een groot en milieuvervuilend Duits bedrijf aan dat indirect verantwoordelijk is voor het smeltwater van de gletsjers dat zijn huis bedreigt. In 2017 werd zijn zaak door een Duits gerechtshof ontvankelijk verklaard. Daarmee is ‘gerechtelijke geschiedenis’ geschreven, zeggen milieu-activisten. 

In het tussenliggende jaar – op een zomerochtend in 2016 – overstroomt het huis van Jayden F., een nukkige puber met lang zwart haar en donkere eyeliner uit Rayne, Louisiana. Ze stapte uit bed en stond tot haar enkels in de drek. Het leven van haar en haar familie is totaal verwoest. Klimaatverandering veroorzaakte de storm die de schade teweegbracht. Nu klaagt ze de regering aan. De regering Trump doet er alles aan om dit te voorkomen. Lukt het de jonge Jayden haar recht te halen?

Deze rechtszaak die ook wel The Biggest Lawsuit On The Planet wordt genoemd, is het uitgangspunt voor de nieuwe documentaire onderzoeksvoorstelling van Firma MES. SZe onderzoeken wat deze en soortgelijke rechtszaken betekenen voor de klimaatproblematiek en laten zich hiervoor adviseren door Jelmer Mommers, (klimaat)journalist van De Correspondent. Zijn we eigenlijk allemaal Jayden F.? En kunnen we het tij nog keren? 

Concept: Firma MES

Regie: Thomas Schoots

Spel: Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans

Tekst: Firma MES e.a.

 

de pers

Volgt.