over Laura van Dolron

'een vrouwelijke Woody Allen'


“Ik ben in tijden niet zo klaarwakker uit een voorstelling gekomen”, schreef De Groene Amsterdammer als compliment na het zien van een Laura van Dolron. Van Dolron voegde eigenhandig een nieuw genre toe aan het theater, ‘stand-up philosophy’: lichtvoetige voorstellingen waarin ze het gesprek aangaat met grote denkers en waarin ze zichzelf en het publiek filosofische vragen stelt.  

Het bijzondere is dat Van Dolron als zichzelf op het podium staat en een gesprek voert met het publiek. En ze speelt dan wel in theaters, maar het is veel meer dan toneel. Stand-uppen, preken, dichten en filosoferen, Van Dolron kan het allemaal.

Ze won dan ook diverse theaterprijzen. De jury van het Vlaams Theaterfestival schreef: ‘Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.” Naast haar voorstellingen trekt zij als action writer de wereld in om live columns te schrijven tijdens debatten of andere bijeenkomsten. Behalve theatermaker is zij ook performer en schrijver. De teksten van haar voorstellingen ‘Liefhebben’ en ‘WIJ’ werden gepubliceerd door ISVW Uitgevers.