Sartre zegt sorry

een historische ontmoeting tussen Laura van Dolron en Jean-Paul Sartre


In Sartre zegt sorry snijdt Laura op een lichtvoetige manier grote thema’s aan waarbij ze zichzelf en het publiek niet spaart. Mensen die komen om te denken, maakt zij aan het lachen en mensen die komen om te lachen, zet zij aan het denken.

Sommige meisjes vallen op de verkeerde mannen, Laura van Dolron valt op de verkeerde filosofen. Al jaren komt de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre Laura opzoeken om haar om de oren te slaan met grote woorden als vrijheid en verantwoordelijkheid. 

 

Dit keer loopt het echter anders. Sartre staat niet op uit zijn graf om Laura streng toe te spreken, maar om zijn excuses aan te bieden. Sartre kan het niet langer aanzien. Hij MOET het een en ander rechtzetten. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het losgeslagen individualisme. 

 

Wat volgt is een verfrissende brainwash en een onhandige maar oprechte poging tot engagement.

Sartre zegt sorry werd vanaf de première in 2011 lovend ontvangen door het publiek, pers en theaterjury’s, werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en opende het Theaterfestival Vlaanderen 2011. Vanwege het grote succes wordt Sartre zegt sorry nog steeds gespeeld. 

 

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: Stand-up Philosophy. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in razend tempo af. Ze doet op het podium wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. Ze doet wat dominees doen, maar dan zonder God (al komt hij nog wel eens om de hoek kijken). Ze doet wat theatermakers doen, maar dan zonder rol, zonder illusie. Laura: ‘In het echt wordt er al genoeg gespeeld, dus in het theater laat ik dat liever achterwege’.

Tekst en concept: Laura van Dolron

Spel: Laura van Dolron en Steve Aernouts 

Dramaturgie: Rezy Schumacher en Céline Buren

Vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek

Begeleiding: Jantien Koenders

Lichtontwerp: Gé Wegman

pers

‘Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.’ – De jury van het Nederlands Theaterfestival

‘In Sartre zegt sorry geeft Laura van Dolron een goed getroffen, geestige schets van hoe het met haar generatie is gesteld.’ - NRC

‘Snel en raak weet Van Dolron het huidige tijdgewricht te doorgronden. Als van Dolron tot de kern komt van haar zelfhaat, hou je als publiek gewoonweg je adem even in.’ - De Volkskrant.