over Noord Nederlands Toneel


Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Rijksgesubsidieerde toneelgezelschappen. Het gezelschap brengt voorstellingen in schouwburgen, op locatie, in vlakke vloertheaters en in het eigen Theater de Machinefabriek in Groningen.

 

Naast een landelijke functie heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen. Per seizoen worden gemiddeld acht producties gerealiseerd, waarvan drie grote zaalproducties, verdeeld over circa 300 speelbeurten.

 

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat per 1 januari 2017 onder leiding van Guy Weizman als artistiek en algemeen directeur. De ambities van het nieuwe artistieke team zijn groot. Het gezelschap bouwt aan een interdisciplinair theaterhuis waarin alle disciplinekaders worden opgeheven: theater van nu, in de taal van nu. Guy Weizman is geen onbekende bij het NNT. Bij het Noord Nederlands Toneel deed hij de regie van De Twaalf Gezworenen en werkte met zijn Club Guy & Roni mee aan o.a. Sneeuwwitje, De laatkomer, Crash en Heelhuids en Halsoverkop.

De vaste (creërende) acteurs van het NNT zijn: Bram van der Heijden, Veerle van Overloop, Hendrik Aerts, Bien de Moor en Nadia Amin. Onder de noemer NNT RAW krijgen de talentvolle jonge makers Eline Arbo en Liliane Brakema de kans om zich verder te ontwikkelen.