dood en zo

een intieme, persoonlijke voorstelling op het scherpst van de zeis


Dood en zo met Annemarie Prins (84) en Eva Duijvestein (40) is een intieme, persoonlijke voorstelling waarin doodgaan wordt ontleed in even smartelijke als schaamteloos grappige taferelen.

 

Vanuit verschillende hoeken begluren de actrices de dood. Hij heeft vele gezichten. De droomdood: zonder lijden en met je dierbaren rond het bed. Het wilde, bij voorbaat verloren gevecht tegen het grote zwart. De lange, moeizame glijvlucht naar het graf. Hij kan verlosser zijn. Of moordenaar. Hij stelt niks voor, want zo belangrijk is een leven niet. Hij is almachtig, want rukt je liefste weg. En wie wil je zelf zijn? Wat doe je? Ga je de dood tegemoet om je naasten je teloorgang te besparen? Of vertrouw je op hun liefde en eindig je als stinkend wrak?  

 

Kort nadat Annemarie Prins en Eva Duijvestein een paar jaar geleden vriendschap sloten, startte hun samenwerking aan dood en zo. Het idee voor de voorstelling ontstond bij Annemarie Prins, uit onvrede over het publieke discours rond sterven. Al te vaak wordt gesproken in grote, abstracte begrippen en vanuit gefixeerde standpunten. Het debat blijft ver verwijderd van het tastbare, lichamelijke, persoonlijke. Er is weinig ruimte voor twijfel en (zelf)onderzoek. In het theater, tastbaar, lichamelijk en persoonlijk als het is, kan volop getwijfeld en onderzocht worden. Op het toneel resoneert de vriendschap tussen de actrices mee.

 

Het leeftijdsverschil is steeds zichtbaar, de waarschijnlijkheid van het verlies evenzeer. Met de aardse, beeldende tekst die Sophie Kassies maakte op basis van hun opgetekende gesprekken, geven Annemarie Prins en Eva Duijvestein in de regie van Hendrik Aerts vorm aan hun angsten, wensen en lusten. Hendrik Aerts behoort sinds 2017 als acteur en regisseur tot het vaste ensemble van het Noord Nederlands Toneel. dood en zo is een voorstelling op het scherpst van de zeis.

Idee en performance: Annemarie Prins en Eva Duijvestein

Regie: Hendrik Aerts

Tekst: Sophie Kassies 

Muziek: Dionys Breukers & Bart Rijnink

Scenografie: Uri Rapaport

Kostuums: Jacqueline Steijlen

de pers

Volgt.