er zal iemand komen


In ‘Er zal iemand komen’ van de Noorse schrijver Jon Fosse hebben een man en een vrouw een afgelegen huis gekocht om samen alleen te kunnen zijn. Maar al snel na aankomst dringen zich demonen uit het verleden op en een opdringerige buurman, die de idylle dreigen te verstoren.

In ‘Er zal iemand komen’ zoekt regisseur Liliane Brakema samen met een acteur en twee dansers naar wat er tussen de regels gebeurt. Ze maakt ons deelgenoot van een relatie die, zonder dat de personages dat willen of er misschien zelfs van bewust zijn, uit elkaar rafelt. Terwijl de lichamen zich al van elkaar verwijderen, zoeken de zielen van personage nog steeds naar toenadering in een gezamenlijk verlangen samen alleen te zijn.

Liliane Brakema maakte naam met fysieke voorstellingen gebaseerd op het toneelrepertoire. Sinds 2017 werkt ze als jonge maker bij het NNT, naast haar werk voor NTGent, Schauspielhaus Bochum, Theater Freiburg en mugmetdegoudentand. Haar eerdere voorstelling ‘De Wilde Eend’ werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en kreeg de Andre Veltkampprijs. 

Concept en regie: Liliane Brakema

Met: Joost Bolt, Jorijn Vrieschendorp en Lewis Seivwright

Tekst: Jon Fosse

Compositie en muziek: Wilko Sterke

Dramaturgie: Robbert van Heuven

de pers

Brakema’s enscenering heeft, inclusief een magistraal schokmoment, een welhaast Pinteriaanse,onderhuidse verbeeldingskracht: het verhaal lijkt helder, maar het mysterie blijft intact. De voorstelling is schrijnend, onverwacht vertroostend ook nog. En wonderschoon. Een toneelparel die niemand zich zou mogen laten ontgaan. - Trouw