De langste nacht


De Langste Nacht is een theatraal concert dat speelt in kerken door heel Nederland. Met De Langste Nacht onderzoeken Project Wildeman en Cappella Amsterdam de Nederlandse tradities rondom de winterwende op 21 december. In tijden waar het individu steeds belangrijker lijkt, voelen zij de noodzaak onze oude rituelen weer relevant te maken en daarmee het groepsproces te versterken. Zij doen dit met een voorstelling die een sterke vernieuwende kracht heeft, die jong en oud bindt, en die tegelijkertijd geworteld is in onze oude tradities. 

 

Door oude tradities en kerkelijke koorklanken te mixen met hedendaagse technologie en diepe technobeats ontstaat er een verassende nieuwe invulling van ons oeroude kerstfeest. 

Cappella Amsterdam en Project Wildeman nemen het publiek zowel muzikaal als theatraal mee op een spirituele zoektocht. In dit project wordt gebruik gemaakt van bestaande Gregoriaanse werken en van stukken van onder andere Arvo Pärt, Guillaume de Machault en Josquin des Prez. Project Wildeman bewerkt en interpreteert deze werken vanuit een eigenzinnige en eigentijdse wijze. Een eigentijds kerstritueel dat vroege koorstukken en elektronische muziek moeiteloos samen laat gaan.

 

Op het eerste gezicht is de combinatie van Cappella Amsterdam en Project Wildeman er eentje van extremen. Project Wildeman gaat met zijn absurdistische en intuïtieve muziektheater zowel muzikaal als fysiek tot het uiterste. Cappella Amsterdam is een gezelschap dat al jarenlang zijn reputatie bevestigt als gerenommeerd kamerkoor met uitvoeringen van de oude en nieuwe meesters. 

Toch zijn er veel overeenkomsten zoals de passie voor rituele muziek en de drang om een breed publiek aan te spreken. De overeenkomsten en verschillen vormen de basis voor een artistiek spannende kruisbestuiving tussen beide gezelschappen.

Programma

Werken van Josquin des Prez, Hildegard von Bingen, Guillaume de Machault en Arvo Pärt 

Concept en artistieke leiding: Sven Hamerpagt, Milan Mes (PW) en Leonard Evers (CA)

Zangers: Cappella Amsterdam

Repetitor: Lodewijk van Ree

Performers Project Wildeman: Robin Blok, Milan Mes, Sven Hamerpagt, Maarten Vinkenoog 

Tekst/libretto/dichter/voorganger: Martijn den Ouden 

Regisseur: Titus Tiel Groenestege 

Lichtkunstenaar: Victor Engbers 

de pers

De botsing en samensmelting van Project Wildeman en Cappella Amsterdam zal zowel schuren als schoonheid geven”. Daniel Reuss – Cappella Amsterdam

 

VPRO 3VOOR12 schreef: “Project Wildeman slaat alle vooroordelen over muziek en poëzie aan stukken met een muzikale kracht die zorgt dat de woorden onder je huid kruipen.