de langste nacht


De Langste Nacht is een eigentijds, theatraal concert dat speelt in leegstaande kerken door heel Nederland. Deze paleizen van zingeving zijn de perfecte plek om onze oude rituelen, vaak gebaseerd op de christelijke tradities, nieuw leven in te blazen.

Met De Langste Nacht onderzoeken Project Wildeman en Cappella Amsterdam de Nederlandse tradities rondom de winterwende op 21 december. In tijden waar het individu steeds belangrijker lijkt, voelen zij de noodzaak onze oude rituelen weer relevant te maken en daarmee het groepsproces te versterken. Zij doen dit met een voorstelling die een sterke vernieuwende kracht heeft, die jong en oud bindt, en die tegelijkertijd geworteld is in onze oude tradities.

Door oude tradities en kerkelijke koorklanken te mixen met hedendaagse technologie en diepe technobeats ontstaat er een verassende nieuwe invulling van ons oeroude kerstfeest.

Cappella Amsterdam en Project Wildeman nemen het publiek zowel muzikaal als theatraal mee op een spirituele zoektocht. In dit project wordt gebruik gemaakt van bestaande Gregoriaanse werken van onder andere, Arvo Pärt, Messiaen en wellicht Josquin. Project Wildeman bewerkt en interpreteert deze werken vanuit een eigenzinnige en eigentijdse wijze. 

Performance: Robin Block, Milan Mes, Sven Hamerpagt, Maarten Vinkenoog, Martijn den Ouden (Ovb.)

Zang en performance: Cappella Amsterdam

Koor directie: Daniel Reuss

Eindregie: Titus Tiel Groenestege

Tekst en Libretto: Martijn den Ouden

Scenografie: Victor Engbers

de pers

“Virtuoos zijn ze met hun versterkte stemmen. Al grommend en klanken uitstotend maken ze bezwerende en oorverdovende geluidscollages.” 
Volkskrant

 

“Project Wildeman slaat alle vooroordelen over muziek en poëzie aan stukken met een muzikale kracht die zorgt dat de woorden

onder je huid kruipen.”  VPRO 3VOOR12