De Droomlozen

een auditieve trip naar een wereld zonder slaap


Wat betekent het als we niet meer dromen, als we de creativiteit niet meer de vrije loop laten en niet meer met onze verbeeldingskracht nadenken over hoe de wereld er uit zou kunnen zien? 

 

Dit toekomstscenario gaat over een wereld waarin we niet meer slapen.

Een tech gigant biedt ons anti-slaaptechnologie en bepaalt zo ons lot. Zonder ooit moe te worden, kunnen we altijd wakker blijven. 

Tijd wordt gewonnen en dromen is verleden tijd. Daarmee lijkt deze toekomstige wereld in balans, want in deze wakkere wereld zijn mensen geduldig en vol gemeenschapszin. Dromen besmetten onze hersenen met grillige gedachtes. 

 

Toch leeft er in de krochten van de samenleving een man op wie deze anti-slaaptechnologie geen vat heeft. Hij slaapt én droomt dus nog, als enige. Deze sjamaan van de nieuwe tijd blijkt onweerstaanbaar voor kunstenaars, schrijvers en muzikanten, want hij kan mensen vertellen wat ze zouden dromen als ze dat nog deden. Hij wordt een visionair voor de doorwaakte samenleving, en daarmee: een bedreiging voor het systeem.

 

In deze beeldende voorstelling wordt het prototype van de nieuwe mens vormgegeven. Het publiek wordt meegenomen op een auditieve trip waarin de grens tussen mens en technologie, tussen dat wat je hoort, ziet en denkt steeds onduidelijker en onheilspellender wordt. 

 

Een dystopie die misschien wel schrikbarend dichtbij is. 

 

De voorstelling is een coproductie met componistenduo Strijbos & Van Rijswijk. 

Concept en regie: Ulrike Quade  

Tekst: Arthur Eaton, Thomas Lamers 

Muziek: Strijbos & Van Rijswijk 

Spel: Markoesa Hamer, Christiaan Koetsier en Syoma Ekhart 

Dramaturgie: Thomas Lamers  

Kostuumontwerp: Marlou Breuls

Scenografie en lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort  

Poppenbouw & ontwerp: Pluck Venema 

Poppenhoofden en -grime: Sanne Visscher  

Met dank aan: Local makers (3D prints)

de pers

Volgt.