Mahler & Kokoschka

vertel me alles wat je weet over de liefde


Alma Mahler wil aanbeden worden. Ze wil de ultieme muze zijn. In de wanhopig verliefde kunstenaar Oskar Kokoschka vindt ze een gewillig slachtoffer. Hun affaire, aan de vooravond van de roerige jaren twintig, is het gesprek van de dag in het avantgardistische Wenen. Mahler, ongemakkelijk door de intensiteit van hun liefde, verlaat Kokoschka. In een wanhopige poging haar te behouden laat hij een pop van haar maken. Hij maakt schilderijen van de pop en ze mag mee naar het theater, totdat hij haar, onder invloed van vuur en drank, tijdens een nachtelijke ceremonie onthoofdt.

Regisseur Ulrike Quade, schrijver Hannah van Wieringen en scenograaf Ruben Wijnstok laten zich inspireren door de korte, maar onstuimige liefde van

kunstenaarskoppel Mahler en Kokoschka. Ze bouwen een extravagant altaar voor

Alma. Ongehinderd door de buitenwereld herbeleven Aafke Buringh als Alma Mahler

en Marijn Klaver als Oskar Kokoschka hun schaamteloze affaire.

 

Mahler & Kokoschka is ontwikkeld voor het Bellevue Lunchtheater. Na een volledig

uitverkochte reeks Lunchvoorstellingen werd de voorstelling wegens succes verlengd in de Grote Zaal van Theater Bellevue.

 

Hannah van Wieringen schrijft, vertaalt en bewerkt toneel, proza en poëzie. Na het succes van de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Mahler & Kokoschka schreef Van Wieringen het eveneens gelauwerde ‘Als vrouwen vrienden zijn’ voor Theater

Bellevue. "De verslavende tekst doet je snakken naar méér". NRC

Concept en regie: Ulrike Quade

Scenario: Hannah van Wieringen

Scenograaf: Ruben Wijnstok

de pers

De voorstelling Mahler en Kokoschka is door het NRC gekozen tot één van de beste voorstellingen van 2018. Lees meer in het NRC artikel.