Dorian Gray

de mens van de toekomst is verlost van het mens-zijn


Stel je voor dat we door moderne technologie geen pijn meer voelen, niet meer oud en lelijk worden en nooit meer sterven. Hebben de machines dan gewonnen van de mens? In een macaber sprookje nemen Ulrike Quade en Romain Bischoff de maakbaarheid van de mens onder de loep. Daarbij laten zij zich inspireren door Oscar Wilde’s roman 'The Picture of Dorian Gray'.

Dorian Gray wordt in een duivels experiment onsterfelijk door van plaats te wisselen met zijn portret. Hij blijft als de jaren verstrijken een volmaakte, jonge god, terwijl zijn beeltenis op het schilderij aftakelt. Wat in eerste instantie een hedonistisch feest lijkt eindigt in een nachtmerrie.

 

In deze voorstelling op de grens van opera, beeldend theater en technologie is Dorian Gray geen negentiende-eeuwse dandy.  Samen met librettist Marcel Roijaards en componist Leonard Evers maken Quade en Bischoff van hem een hedendaagse perfectionist; volmaakt en onsterfelijk met behulp van moderne technologie. Met deze nieuwe stap in de evolutie rest de vraag: wat blijft er over van de mens zonder het verval en het uiteindelijke sterven?

 

You use a glass mirror to see your face; you use works of art to see your soul. — George Bernard Shaw

 

Ulrike Quade Company & Silbersee

 

De voorstellingen van Ulrike Quade Company zijn een combinatie van beeldhouwwerk, dans, performance, taal en muziek. Silbersee is een productiekern voor onorthodox muziektheater en experimentele opera. Met Ulrike Quade Company en Silbersee gaan twee meesters in de interdisciplinariteit gezamenlijk een nieuw avontuur aan in de wereld van de robotica. 

Concept: Ulrike Quade en Romain Bischoff 

regie: Ulrike Quade

Muzikale leiding: Romain Bischoff

Libretto: Marcel Roijaards 

Robotnica: Robert Liebner

Compositie: Leonard Evers

Kostuumontwerp: Marlou Breuls

Lichtontwerp: Florian Ganzevoort 

Dramaturgie: Thomas Lamers

Performers(spel, muziek, beweging): Cameron Shabazi, Maarten Vinkenoog, André Lourenço, Carla Nahadi Babelegoto e.a.

 

Coproductie Ulrike Quade Company en Silbersee.

de pers

★★★★★ Theaterkrant (Loek Sonneveld over Coco Chanel van Ulrike Quade company): “Een niet in woorden te vangen toveren."

 

★★★★★ Theaterkrant (Henri Drost over Wij gaan op Berenjacht van Silbersee i.s.m. Theater Sonnevanck)“Voor wat volgt louter superlatieven. Het is oersimpel en razend knap. De voorstelling mengt dans, zang, toneel en decor op inventieve en verrassende wijze. … Een voorbeeld voor regisseurs, dramaturgen, componisten en decorontwerpers.” 

 

Coco Chanel, de laatste voorstelling van Ulrike Quade Company i.s.m. Jo Strømgren Kompani en Strijbos & Van Rijswijk is verkozen tot de beste voorstelling van het jaar door de WijkJury Amsterdam:

 

"Dit is geen theatervoorstelling, maar een bewegend beeldend kunstwerk."